Papryka faszerowana z sosem pomidorowym
Papryka faszerowana z sosem pomidorowym
Skladniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wolowego
4 papryki czerwonej
8 średnich pieczarek
1 Cebula
2 ząbki czosnku
1 woreczek ryżu
1 marchewka
1 jajko
Przyprawa do wieprzowiny
250 ml bulionu drobiowego (ewentualnie kostka rosolowa)
1 łyżka ketchupu lagodnego
1 łyżeczka musztardy
Koncentrat pomidorowy
500 ml przecier pomidorowego lub passaty
Parmezan
Wykonanie:
Cebule kroimy w drobna kostkę i przysmażamy lekko z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pieczarkami pokrojonymi, starta marchewka na grubych oczkach, dodajemy mięso mielone przyprawiamy przyprawa do mięsa wieprzowego i razem wszystko smażymy.
Kiedy mięso będzie już gotowe dodajemy około 6 łyżek passaty lub przecieru pomidorowego, 2 łyżeczki koncentaru pomidorowego, Ketchup, musztardę i wszystko jeszcze chwilę smażymy.
Przekładamy cały farsz do miski.
W garnku gotujemy ryż na al dente i przrsypujemy do miski z farszem miesnym
Czekamy około 10 minut aby wszysko przestygło i dodajemy 1 jajko oraz startego parmezanu około 2 łyżki, wszystko mieszamy.
Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i wkładmy do nich farsz,ukladmy wszystko w naczyniu żaroodpornym i zalewamy reszta przecieru pomidorowego lub Passata z bulionem lub kostka rosolowa ( jeśli używamy kostki rosolowej to wcześniej na patelni podgrzewamy passate/przecier pomidorowy z kostka aby się rozpuściła i 4 łyżeczkami koncentratu pomidorowego)
Możemy również użyć sosu pomidorowego z torebki.
Piekarnik nagrzewamy na 200 C
Naczynie żaroodporne przykrywamy i pieczemy 60 minut.
Smacznego!
Inka.