Chlebek bananowy
Chlebek bananowy
Skladniki:
4 małe banany
150 gramów brązowego cukru
2 jajka
75 gramów Miękkiego masła
1 opakowania cukru waniliowego
170 gramów mąki pszennej
70 g oleju
1 szczypty soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody spożywczej
Opcjonalnie :
1 garść rodzynek
1 garść orzechów wloskich
Wykonanie:
(przepis wykonany w urządzeniu thermomix)
Brytfanke smarujemy masłem i obsypujemy bułka tarta odkładam na bok. Następnie, Wszystkie składniki oprócz rodzynek oraz orzechów należy włożyć do naczynia miksującego. Urządzenie Thermomix nastawiamy na 3 minuty obroty 4. Następnie wsypujemy opcjonalnie rodzynki i orzechy.Miksujemy 10 sekund obroty 2.
Wylewamy ciasto do brytfanki.
Wkladamy do nagrzanego piekarnika.
Czas piecznie 55-60 minut 180 stopni.
Nie otwieramy drzwiczek piekarnika przed wyznaczonym czasem pieczenia.Patyczek wsadzony do ciasta przed wyjęciem powinien być suchutki.
Po upieczeniu ciasto będzie ciemne.
Inka.
( źródło przepisownia.pl)