Ciasto ucierane z owocami
Ciasto ucierane z owocami
Skladniki:
bułka tarta, do oprószenia formy
200 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
200 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
3 jajka
200 g mąki pszennej
50 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
80 g mleka
owoce, np.Truskawki, jabłka, śliwki węgierki, wiśnie, brzoskwinie, porzeczki
cukier puder, do dekoracji
Wykonanie;
Maslo wcześniej wyciągamy z lodówki aby było miękki.
Wszystkie składniki wsypujemy do misy i miksujemy przez około 1 minute.
Ciasto wylewamy do formy 25/35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej masłem i obsypanej bulka tarta.
Układamy gęsto owoce i pieczemy w piekarniku magrzanym na 180 C przez 40 minut.
Smacznego!
Inka.
Dodaj komentarz