Pizzerinki
Pizzerinki
Ciasto :
30 g oliwy z oliwek
220 g wody, w temp. pokojowej
1 łyżeczka cukru
lub 1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku
20 g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (7-8 g)
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Dodatki:
Koncentrat pomidorowy
Przyprawa do pizzy
Cebula
Pieczarki
Szynka
Ser zolty
Ulubione dodatki
Wykonanie:
Drozdze z cukrem oraz letnia woda wymieszać, dodać pozostałe składniki na ciasto i zagnieść.
Odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować olejem i uformować jeden większy placek lub kilka mniejszych placków, wysmarować delikatnie koncentratem pomidorowym, posypać przyprawa do pizzy oraz usmażonymi pieczarkami wraz z cebula, posypać serem żółtym startym.
Wstawić do piekarnika na 10 minut w 200 st. C
Inka.