Mini pavlova
Mini pavlova
150 g drobnego cukru
2 białka
30 ml wody
Wykonanie :
140 g cukru zalewamy 30 ml wody - mieszamy, wstawiamy na ogień i podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści. W tym czasie ubijamy białka na sztywno pod koniec dodajemy resztę 10 g cukru-miksujemy.
Do ubitej piany cienkim strumieniem wlewamy syrop cukrowy i miksujemy cały czas na najwyższych obrotach ok. 15 minut, w tym czasie będzie beza sztywnieć.
Ubitą beze przekładamy do worka cukierniczego z dowolna tylka i wyciskamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia mini pavlove.
Piekarnik nastawiamy na 130 st C, wkładamy blachę z bezami na ok. 20 minut, po tym czasie zmniejszamy piekarnik do 100 st C i ustawiamy czas na 2 h ( wszystkie ustawienia należy dostosować do swojego piekarnika, czas suszenia bezy może się wydłużyć nawet do ok. 4 h).
Bezy zostawiamy po wysuszeniu przy uchylonym piekarniku wyłączonym na co najmniej 1h aby ostygły.
Krem ( na ok 6-7 porcji) :
250 ml Śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone
Wszystkie składniki miksujemy na gesty puszysty krem ( uważamy aby nie przebić kremu)
Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z dowolna tylka i nakładamy do mini pavlovych.
Ozdabiamy ulubionymi owocami.
Inka.