Murzynek
Murzynek
Skladniki:
100 g mleka
4 jajka
250 g Margaryny (Kasia)
70 g kakao (DecoMoreno)
270 g mąki
300 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 g cukru wanilinowego
2 łyżki bułki tartej do obsypania formy
Wykonanie:
Formę (najlepiej tortownicę) okrągłą z kominkiem (średnica 24 cm. wysmarować margaryną i obsypać tartą bułką.
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę w naczyniu miksującym (suchym) z założonym motylkiem, ok. 1,5 min./obr. 3,5.
Pianę przełożyć do osobnej miseczki. Opłukać i wytrzeć naczynie miksujące.
Do naczynia miksującego wsypać cukier, kakao, cukier wanilinowy, dodać mleko i pokrojoną w kawałki margarynę. Zagotować 8 min./115 stopni/obr.3.
Około 100 ml gotowanej masy czekoladowej odlać do małej filiżanki (do posmarowania gotowego ciasta)
Do naczynia miksującego z pozostałą masą dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, aromat rumowy i wymieszać 1min./obr.4,5. Dodać przygotowaną wcześniej pianę i wymieszać 30 s./obr. 3 (zgariając pianę kopystką)
Ciasto przelać do wysmarowanej formy, wstawić do ciepłego piekarnika (ok. 40 stopni), zwiększyć temperaturę do 170 stopni. Piec około 40 - 45 minut.
Gorące ciasto odwrócone do góry spodem przełożyć na deskę i przy pmocy łyżeczki lub małej łopatki posmarować odlaną wcześniej masą czekoladową.
Inka.