Wpis 2020-04-04, 10:24
Cheeseburgera XXL
Skladniki na ciasto:
200 g wody
20 g drożdży świeżych, pokruszonych
1 łyżeczka cukru
500 mąki pszennej
2 łyżeczki soli
30 g oleju rzepakowego
1 jajko
Składniki na cheeseburgera:
80 g cebuli
3 ząbki czosnku
30 g oleju rzepakowego
500 g mięsa mielonego wieprzowina i wołowina
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
3 – 4 łyżki ketchupu
2 łyżeczki musztardy lagodnej
1 łyżeczka musztardy ostrej
3 – 4 ogórki konserwowe, pokrojone wzdłuż w 2 mm plastry
5 – 6 plastrów serka chohland gouda lub chedder
mleko i sezam na wierzch ciasta
Wykonanie ciasta:
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki.
Mieszamy czas 3 min/temp 37/obr.3. Zostawiamy na 15 minut aż zaczyn na ciasto zacznie pracować czyli pojawia się bąbelki.
Następnie dodajemy pozostałe składniki czyli makę, sól, olej i jajko. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał lub funkcja Wyrabianie.
Ciasto wyciągamy z naczynia Thermomix, przekładamy do innej miski i zostawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie robimy nadzienie hamburgera.
Do naczynia Thermomix dajemy cebulę pokrojona na 4 części i czosnek. Kroimy czas 5s/obr.5.
Możemy również cebule pokroić ręcznie i Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na ta sama patelnie wlewamy olej. Wsypujemy pokrojona cebulę z czosnkiem. Kiedy cebula będzie lekko rumiana dodajemy mięso przyprawy i podsmażamy (tak aby mięso było suche bez wody).
Mięso pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Ciasto krótko wyrabiamy ręka. Dzielimy na 2 części. Pierwsza część w proporcji 2/3, druga 1/3.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
Spód tortownicy o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy olejem.
Większy kawałek ciasta wałkujemy w kształt okręgu tak aby wyłożyć ciastem spód i boki tortownicy do wysokości ok. 3 cm.
Na sam spód ciasta dajemy mięso. Smarujemy musztarda i keczupem. Następnie dajemy plastry ogórka, na ogórka rozkładamy plastry sera.
Z mniejszego kawałka ciasta wałkujemy okrąg trochę większy niż średnica tortownicy. Ciastem przykrywamy naszego hamburgera, łącząc boki z góra.
Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnem sezamu.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 30-40 minut.
Hamburger jest dobry w dniu pieczenia ale na drugi dzień po odgrzaniu jest również smaczny.
Inka.