Pulpeciki
Pulpeciki
400 g mielonego mięsa wieprzowo-wolowego
1/2 cebuli
1 duża marchewka
1 ząbek czosnku
1/2 czerstwej bulki
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka ketchupu lagodnego
1 łyżeczka ketchupu ostrego
1 łyżeczka musztardy
10 ziarenek kolendry
10 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
3 łyżki masla
Sól do smaku
Olej
Wykonanie;
Cebule kroimy w drobną kostkę, marchew trzemy na tarce o grubych oczkach i podsmazamy na masle z czosnkiem przecisnietym przez praske na patelni.
W mozdziezu rozbijamy przyprawy.
Do miski wkładamy mielone mieso, jajko, bułkę rozmoczona w mleku, usmazona cebule z czosnkiem i marchewka, majonez, ketchup, musztarde,przyprawy wcześniej rozbite w mozdziezu, sól.
Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy pulpeciki, smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Smacznego.
Inka.